Vodič kroz nove energetske oznake

 

Uvođenjem novih propisa Evropske unije došlo je do drastične promjene u rasponu energetskih klasa proizvoda, a time i energetskih oznaka, te se svi proizvođači moraju pridržavati novih propisa. VOX Electronics, kao međunarodni brend, nastoji da svim svojim potrošačima ponudi proizvode prema najnovijim evropskim standardima, kao i da bude transparentan i pomogne svakom korisniku da napravi najbolji izbor prilikom kupovine. Naši uređaji ostali su jednako efikasni i ekonomični, a razlog zbog kojeg dolazi do drastične promjene u oznaci razreda energetske efikasnosti je novi način izračuna potrošnje energije, promijenjen opseg klasifikacije koji slijedi nove evropske propise, strože standarde. VOX Electronics čini sve da svoje potrošače upozna sa najnovijim standardima i propisima.

Zašto se promijenila klasa?

Energetske oznake pojavile su se 1990-ih, kada je većina uređaja bila označena energetskom klasom E. Napredom i brzim razvojem tehnologije na tržištu su se za kratko vrijeme pojavili proizvodi s najvišom energetskom klasom A. Dalji razvoj doveo je do boljih proizvoda od klase A, tako da se oznake proširuju znakom plus (A +, A ++, A +++), kako bi ih bilo lakše razlikovati. Međutim, ovaj način označavanja više nije učinkovit za Evropsku uniju, jer tehnologija neprestano napreduje. Smatra se da ovaj pogled, sa sve više pluseva, otežava donošenje najbolje odluke za krajnjeg potrošača i zbunjuje ga, jer su se svi uređaji uglavnom preselili u „zelenu zonu“ energetske efikasnosti. Cilj pomijeranja skale je takođe potaknuti proizvođače da više ulažu u inovacije i na taj način doprinose proizvodnji energetski efikasnijih proizvoda.

Šta je promijenjeno?

Na nivou Evropske unije donesena je odluka da se promijeni energetska oznaka i da se bude u istom rasponu energetskih klasa od A (najviša klasa) do G (najniža klasa). Da bi proizvod mogao pripadati novoj A klasi, on sada mora zadovoljiti mnogo više kriterija nego u slučaju zastarjelog označavanja s A +, A ++, A +++. Takve oznake sa plusevima više se ne koriste i nisu dio novih propisa. Novi način izračunavanja i označavanja uštede energije ostavlja prostor za buduće tehnološke inovacije i njihovo rangiranje po kategorijama.

 

 

Kako izgleda promjena?

Najveća promjena dogodila se u izgledu energetske naljepnice, koja je istaknuta na uređajima. Na svakom mjestu na kojem se mogu naći informacije o kategoriji i energetskoj efikasnosti uređaja istaknuti su novi parametri i način rangiranja. Ova se promjena trenutno odnosi na sljedeće VOX kategorije: mašine za pranje veša, sudomašine, frižideri, zamrzivači i televizori. Što se tiče određivanja nove energetske klase uređaja, ne postoji univerzalno pravilo za pretvaranje stare u novu klasu. Takođe, česta je situacija da su uređaji koji su imali energetsku klasu A +++ starih propisa sada kategorizovani kao klasa D ili E novih propisa.

Gdje vodi QR kod i čemu služi?

Dolaskom novih propisa obvezno je prisustvo QR koda na energetskoj naljepnici. Skeniranjem QR koda potrošač dobija uvid u tehničke specifikacije određenog uređaja u EU bazi podataka o energetskom označavanju (EPREL). To osigurava da je svaki uređaj u skladu s propisanim novim standardom, kao i transparentnost najvažnijih informacija za korisnika, što takođe olakšava poređenje uređaja različitih proizvođača.

 

 

 

NAJČEŠĆA PITANJA

 

1. Da li posle uvođenja nove regulative moj VOX uređaj štedi energiju jednako kao i prije?

Da! VOX uređaji jednako su ekonomični kao i prije. S obzirom na to da je standard pooštren, a skala obračuna potrošnje energije promijenjena, uređaji novih propisa moraju udovoljavati još višim kriterijumima da bi se mogli svrstati u višu klasu. To potrošača stavlja u zaštićeni položaj jer su sve informacije o potrošnji i uštedi transparentne.

 

2. Na kojim VOX uređajima ću vidjeti naljepnice nove regulative?

Propisi nove regulative Evropske unije trenutno se primjenjuju na sljedeće VOX kategorije uređaja: mašine za pranje veša, sudomašine, frižideri, zamrzivači i televizori.

 

3. Zašto sada vidim VOX uređaje čak u žutoj ili narandžastoj energetskoj zoni?

Jedan od glavnih principa nove uredbe je uklanjanje zbunjujućeg označavanja plusevima (A +, A ++, A +++). Iz tih razloga VOX uređaj iz stare regulacije označen A ++ sada može pripadati klasi F (narančasta energetska zona). Bez obzira na takvu oznaku, uređaji su jednako kvalitetni i ekonomični kao i prije.

 

4. Zašto još uvek vidim uređaje sa naljepnicom A+++ klase ili sa dvije različite naljepnice?

Kupci trenutno mogu naići na uređaje koji imaju oznake stare (A +, A ++, A +++) ili stare i nove energetske regulative, sve dok sve marke na tržištu ne pređu na nove propise u potpunosti. To se odnosi na modele uređaja koji su dio zaliha proizvedenih prije 1. marta 2021. godine. VOX Electronics želi biti vodeća marka u ovoj tranziciji, jer svi naši kupci zaslužuju da budu u toku sa najnovijim standardima i uživaju sve prednosti istih. Rok do kojeg se mogu prodati modeli sa oznakama stare regulative ili i stare i nove regulative je kraj novembra 2021. godine.

 

5. Kako da uporedim staru klasu sa novom klasom?

Što se tiče određivanja nove energetske klase uređaja, ne postoji univerzalno pravilo za pretvaranje stare u novu klasu. Takođe, česta je situacija da su uređaji koji su imali energetsku klasu A +++ stare regulative sada kategorizovani kao klasa D ili E nove regulative. Bez obzira na to, VOX uređaji označeni novim propisima jednako su kvalitetni i efikasni kao i uređaji sa starim propisima.

 

Dogodile su se drastične promjene na tržištu da bi se prilagodile razvoju tehnologije, praćenju budućeg tržišta i pomaganja potrošaču da bolje razumije specifikacije uređaja. Označavanje uređaja stare regulative sa oznakama A +, A ++ i A +++ za potrošača je zbunjivalo i nije ostavljalo prostora za dalji tehnološki razvoj. Nova regulativa omogućava lakše razumijevanje energetske efikasnosti, novo rangiranje proizvoda s slovnim oznakama od A (najviša klasa) do G (najniža klasa), kao i transparentnost podataka o uređajima za povoljniji položaj potrošača.

Ako je određeni proizvod iz asortimana VOX Electronics nekada pripadao kategoriji A ++, a sada je označen slovom F, i dalje je ekonomičan i kvalitetan kao i prije. Cilj primjene nove regulative je maksimiziranje potencijala uštede energije do kraja 2030. godine.

VOX Electronics je marka koja se zalaže za transparentnost informacija, misli na svoje potrošače i želi da ih na vrijeme informiše o promjenama na tržištu. Iz tih razloga izdvajamo se kao brend koji je među prvima počeo prikazivati ​​uređaje prema standardima novih propisa u korist svojih potrošača.