Нашата веб страница користи колачиња (eng. cookies). Во текстот подолу, можете да дознаете повеќе за колачињата, како ги користиме и како можете да ги контролирате.

Со користење на оваа страница, вие се согласувате дека користите колачиња во согласност со ова известување за колачиња. Ако не се согласувате со употреба на овие колачиња, ве молиме исклучете ги следејќи ги упатствата во ова Известување за колачиња, така што колачињата од оваа страница нема да  можат да се испраќаат до вашиот уред.

Што се колачиња?
Колачињата се мали текстуални датотеки што се испраќаат до вашиот уред кога посетувате веб-страница. Колачињата потоа се испраќаат на првобитната веб страница секој пат кога ќе ја посетите страницата или друга веб-страница што ќе го препознае тоа колаче. Колачињата служат како меморија на веб страницата, што и овозможува на оваа веб страница да се сеќава на вашиот уред кога ќе ја прегледате страницата. Колачињата исто така можат да ги запомнат вашите преференци, да го подобрат вашето корисничко искуство и да ги уредуваат рекламите што ги гледате за да ги прикажат само оние што ви се најважни.

Видови на колачиња

Сесија и постојани колачиња

Може да користиме колачиња за сесии што постојат се додека не го затворите прелистувачот. Може да користиме и постојани колачиња што постојат одредено подолг временски период.

Цел

Колачињата на нашата страница служат една или повеќе од целите наведени подолу:

Неопходни

Колачиња кои се неопходни за да ги обезбедат услугите што ги бара корисникот.

Изведни

Колачиња што собираат информации за тоа како посетителите ја користат веб страницата, како на пример на кои страници најчесто ги посетуваат и дали добиваат пораки за грешки од веб страниците.

Функционалност

Колачињата што овозможуваат веб страница да запомни за изборот на корисници (како на пр. Корисничко име, јазик или регион) и да обезбеди подобрена опција за корисници.

Насочување или рекламирање

Колачиња кои даваат реклами кои се порелевантни за корисниците и одговараат на нивните интереси. Тие исто така се користат за ограничување колку пати  корисникот ќе забележи оглас и ќе помогне да се измери ефикасноста на рекламните кампањи.

Колачиња од трети страни

Нашата веб страница може да овозможи да се постават колачиња од трети страни заедно со услугите што се појавуваат на страницата. Ние не ги контролираме овие колачиња. За повеќе информации за тоа како трета страна користи колачиња, посетете ги соодветните веб страници на трети страни. Детали за кои било колачиња од трети страни користени на оваа страница, вклучително и нивната намена, ќе бидат наведени во табелата подолу.

Колачињата користени на оваа страницаЗа нормална функционалност на веб апликација: колачињата служат за нормално функционирање на одредени можности на веб страницата што им олеснува на корисниците пристап до содржината.

За следење на статистиките на сообраќајот: колачињата собираат информации за интеракција со посетители на нашите страници. Тие исто така се користат за чување на други податоци поврзани со активност на корисниците.

Како да ги контролирате и бришете колачињата

Повеќето интернет прелистувачи прифаќаат колачиња, но обично можете да ги промените поставките на прелистувачот за да одбиете нови колачиња, да ги оневозможите постојните колачиња или едноставно да ве известат кога ќе се испраќаат нови колачиња на вашиот уред.

За да поставите прелистувачот да одбие колачиња, видете ги упатствата дадени од давателот на пребарувачот (обично се наоѓаат во менијата "Помош", "Алатки" или "Уреди").Забележете дека одредена функционалност на веб-страницата може да се изгуби ако ги одбиете или оневозможите колачињата. Покрај тоа, оневозможување на колачињата или категоријата колачиња не го брише колачето од вашиот прелистувач. Ова мора да го сторите сами во менито на прелистувачот.

Промени во нашата употреба на колачиња

Било какви промени во нашата употреба на колачиња за оваа страница ќе бидат направени овде и ќе бидат референцирани како што е потребно од нашите веб страници што ќе ги потенцираат промените.