Vodič za kupovinu - Klima uređaji

Klima uređaji postali su neophodni za osećaj potpune udobnosti u svakom domu ili poslovnom prostoru. Poslednjih godina, ovi uređaji više nisu namenjeni samo za rashlađivanje, a korisnici se suočavaju sa nizom pitanja čiji odgovor i treba da dovedu do izbora klima uređaja koji će zadovoljavati sve njihove potrebe.Zbog toga vam u nastavku nudimo smernice pomoću kojih će ovaj izbor biti znatno lakši.

Kapacitet uređaja

Početni kriterijum biranja pravog klima uređaja jeste kapacitet uređaja. Odgovarajući kapacitet rada određuje se prema kvadraturi prostorije u kojoj će klima uređaj biti postavljen. BTU (British Thermal Unit) je zvanična jedinica za iskazivanje kapaciteta klima uređaja, pa postoje jačine od 9000 BTU, 12000, 18000 i 24000 BTU.

 

Tako klima uređaj od 12000 BTU može rashladiti prostor od otprilike 36m².Veća prostorija zahteva veći klima uređaj, i obrnuto. Konačna temperatura u prostoriji koja se postiže kad je uređaj uključen može zavisiti i od toga da li se tu nalaze drugi aparati koji emituju toplotu ili ukoliko je prostorija sa sunčane strane.

Tipovi klima i instalacija

U zavisnosti od toga da li vam je uređaj potreban za životni ili radni prostor, na tržištu se mogu naći Prenosivi, Inverter klima uređaji, On-Off i Multi-Split.

Prenosivi klima uređaji pogodni su za jako male prostorije gde je moguće sprovesti odvod toplog vazduha. Ovaj tip uređaja bez spoljašnje jedinice, idealan je za ljubitelje kampovanja, ali je praktičan i za instalaciju kada u prostoru ima mesta za instalaciju spoljašnje jedinice.

Split sistem se sastoji iz dve jedinice, unutrašnje i spoljašnje. Ovo su klima uređaji koji su najrasprostranjeniji na našem tržištu, i dostupni su u dve varijante: standardni (on/off) split sistemi i inverterski split sistemi.

  • Standardna klima je uređaj koji hladi ili greje punim kapacitom, ili je u stanju mirovanja, dok inverter klima hladi, odnosno greje na inteligentniji način.
  • Inverter, zahvaljujući drugačijem kompresoru u odnosu na standardnu on/off klimu radi održavajući temperaturu konstantnom uz blage oscilacije. Inverter klima uređaji trenutno su najsavremeniji na tržištu, pružaju visoku efikasnost i skoro nečujan rad.

Multi-split sistem je sistem klima uređaja koji korisnik može prilagoditi sebi u najvećoj meri. Sastoji se od spoljašnje jedinice velikog kapaciteta na koju se može povezati veći broj unutrašnjih jedinica različitog kapaciteta i tipa. Idealno je rešenje za rashlađivanje ili grejanje različitih objekata. Ukoliko je potrebno da klimatizujete više prostorija, u poslovnom ili porodičnom prostoru, sa samo jednom spoljašnjom jedinicom, multi split je savršena klima za vas. Multi split unutrašnja jedinica dostupna je u četiri različita tipa, a to su zidna, kasetna, kanalska i konzolna.

 

Prenosive klime pogodne su za manje prostore, ne zahtevaju ugradnju, a zahtevaju samo ispust za topao vazduh.
Split sistemi multi-split klimesastoje se od spoljašnjih i unutrašnjih jedinica. U ovu podelu spadaju On/off modeli i inverterski klima uređaji.
Multi split je inverter klima koja vam pruža mogućnost povezivanja više različitih unutrašnjih jedinica sa jednom spoljašnjom jedinicom. 


Kada govorimo o poziciji uređaja u prostoru, treba imati na umu instalaciju i položaj spoljašnje jedinice. Pored biranja pogodnog položaja za instalacione kablove, preporuka je izbegavati sunčanu stranu objekta za postavku spoljašnje jedinice. Unutar same prostorije klima uređaj treba postaviti tako da ne bude pored drugih kućnih aparata da ne bi došlo do pregrevanja uređaja.    
Posebno korisno kod VOX modela klima uređaja jeste što svi imaju opciju fleksibilne instalacije. Zahvaljujući fleksibilnom dizajnu, odvod za vodu se može montirati sa leve ili desne strane unutrašnje jedinice što dozvoljava potpuno prilagođavanje prostoru.

Dodatne karakteristike

Davno je prošlo vreme kad su se klima uređaji koristili samo za rashlađivanje prostora. Danas se podrazumeva da će klima služiti i za grejanje, a sve više je korisnicima potrebna i opcija koja utiče na kvalitet vazduha u prostoriji. Takođe tihi rad je posebno važan, pa tako VOX modeli klima uređaja imaju Deep Sleep režim rada za miran san, koji automatski podešava temperaturu i omogućava  ugodno spavanje, uz minimalnu buku i uštedu energije.

Kada je reč o dodatnim karakteristikama, VOX klima uređaji imaju niz dodatnih opcija koje mogu poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji i neutralisati neprijtne mirise. Neki od tih benefita su Antifungus (funkcija koja isušuje unutrašnjost isparivača pa ne dolazi do razvijanja vlage i buđi), kao i filter Anti 2.5 PM zahvaljujući kom se obezbeđuje visokoefikasna filtracija vazduha koja šititi korisnike od najsitnijih čestica zagađenja, te održava zdravo i bezbedno okruženje.

 

Ukoliko je za korisnika presudno da odabrani klima uređaj ima jonizator vazduha, posebno je važno znati da su joni važni za zdravlje respiratornog sistema i tela u celini, jer stimulišu cirkulaciju. Tako klima uređaj koji ima jonizator smanjuje negativne efekte na minimum, stvarajući negativne jone koji se kače na čestice vazduha koje su pozitivno naelektrisane, poput prašine i drugih čestica u vazduhu, uništavajući ih tokom samog procesa.

Napredna tehnologija pojedinih VOX modela koja koristi benefite negativnih jona za zdravlje korisnika jeste Plazma sterilizacija  uz pomoć koje se iz vazduha smanjuje koncentracija alergena i eliminiše neželjene mirise.

Lako održavanje

Kao što znamo, klima uređaj ne zahteva toliko često čišćenje kao pojedini električni aparati, redovno održavanje uređaja za klimatizaciju može značajno uticati na zdravlje korisnika. Zbog toga jedan od kriterijuma prilikom odabira odgovarajućeg modela može biti lako i brzo čišćenje.

 

Redovno čišćenje vazdušnog filtera je potrebno da se prašina ne bi nagomilala i na taj način smanjila efekte rada uređaja. Takođe se tim putem uklanjaju nečistoće koje dovode do neprijatnog mirisa ili širenja bakterija i drugih štetnih materija. Dovoljno je da panel uređaja podignete držeći ga za uglove sa obe ruke, a potom vazdušni filter pažljivo uklonite iz ležišta u smeru ka dole.

  • Prašinu sa filtera možete ukloniti usisivačem ili ga isprati toplom vodom sa malo deterdženta ukoliko je zaprljan masnim naslagama. Nakon ovog koraka, dovoljno je filter osušiti napolju i suvog ga vratiti u klima uređaj u smeru suprotnom od smera skidanja. Imajte na umu da ove korake možete primeniti na inverter, on-off i pokretne klima uređaje.
  • Sledeća preporuka je da koristite programe samostalnog čišćenja, ukoliko uređaj ima takve programe. Različiti modeli VOX klima uređaja dolaze sa tehnologijama koje  korisnicima olakšavaju održavanje klima uređaja, a koji takođe poboljšavaju bezbednost vazduha u prostoriji. Na primer, tu je 5-step cleaning unapređena sterilizacija visokom temperaturom koja eliminiše 99% virusa i bakterija iz uređaja. Dovoljno je samo da kliknete na dugme iClean.

Dizajn

Poslednja stavka vodiča za kupovinu odnosi se na dizajn, pošto je velikom broju korisnika upravo izgled ključan. Zbog toga u VOX asortimanu možete pronaći bele klima uređaje sa sjajnim i mat belim panelim a, kao i posebne crne mirror black modele  sa staklenim panelima. 

Ukoliko želite da klima uređaj bude posebno uklopljen u dizajn enterijera, predlažemo da odaberete neki od IVA modela koje odlikuje Japanski dizajn – klima uređaj izgleda mnogo tanje i elegantnije.

Sada kada imate sve potrebne informacije, preostalo je samo da odaberete svoj savršeni model – kako nam je u cilju da vam olakšamo odabir uređaja iz VOX asortimana, predlažemo da počnete sa našim On-Off modelima. Ukoliko ste se ipak odlučili za inverter, potražite VOX klima uređaje sa naprednijim funkcijama koji će odgovarati svim vašim potrebama.


Iskreno se nadamo da vam je ovaj vodič pomogao! Ukoliko imate dodatna pitanja, predlažemo da pozovete naš Call centar na 022 408 799 i rado ćemo vam pomoći!