HEPA filter –Zašto je važan i koji su benefiti?

HEPA filter –Zašto je važan i koji su benefiti?
HEPA filter –Zašto je važan i koji su benefiti?

Dom kao mesto naše sigurnosti i utočišta zahteva posebnu negu. S obzirom na to da je usisavanje površina jedan od glavnih saveznika za čistu sredinu, želimo da vas upoznamo sa posebnim filterom koji će i najsitnije čestice iz vazduha zadržati tamo gde im je i mesto - na samom HEPA filteru.

Šta je HEPA filter?

HEPA filteri spadaju u posebno dizajnirane filtere za skupljanje sitnih čestica veličine od 0,1 mikrona do 1,0 mikrona. Tome u prilog govori i sam naziv filtera, jer je skraćenica za “visoko efikasno zadržavanje čestica”. Zahvaljujući ovim filterima, rešavamo se prašine i grinja, ali i štetnih mikroorganizama i raznih drugih zagađivača.

Osim što doprinose zdravlju, ovi filteri mogu značajno uticati na usisinu moć uređaja i njegov vek trajanja.

Kako je HEPA filter nastao?

Ideja koja stoji iza razvoja HEPA filtera je rođena iz patenta za gas maske koje su nosili vojnici tokom Drugog svetskog rata. Naime, nemački vojnici su u svoje gas maske ubacivali komad papira koji je imao izuzetno visoku efikasnost hvatanja hemijskog dima. Hemijski korpus britanske vojske je nakon otkrića ovog patenta počeo da ga proizvodi u velikim količinama za sopstvene servisne gas maske i razvio kombinaciju mehaničkog duvača i jedinice za prečišćavanje vazduha, koja je uključivala celulozno-azbestni papir u duboko naboranom obliku sa odstojnicima između nabora.

Nazvan je "apsolutnim" filterom za vazduh i postavio je osnovu za dalja istraživanja koja će uslediti u razvoju HEPA filtera.

Kako HEPA filter funkcioniše?

Kada upalite vaš usisivač, on počinje da uvlači nepročišćeni vazduh. Vazduh prolazi kroz HEPA filter koji hvata gotovo sve čestice. One ostaju u filteru, i zato je neophodno pravilno rukovođenje njima kako bi filter imao svoj maksimalni kapacitet.

Kome se posebno preporučuju usisivači sa HEPA filterom?

Dobro znamo da je čistoća osnova za zdrav organizam, i da bi svi trebalo da težimo ka domu bez prašine i grinja. HEPA filter sa svojom visokom efikasnošću, posebno pogoduje novopečenim roditeljima kojima je od velikog značaja da prostor u kome je dete bude što čistiji. Vlasnicima životinja će ovaj filter olakšati borbu sa upornim dlakama, i smanjiti posledice i rizike od alergijskih reakcija. Veliko olakšanje će osetiti i oni koji pate od astme, jer će kućna prašina, grinje, poleni trava, buđ, životinjske dlake i ostale čestice ostati na pravom mestu, na HEPA filteru.

Vrste HEPA filtera

HEPA filteri mogu biti za jednokratnu upotrebu (izrađeni su od celuloze i staklenih vlakana) i višekratni koji se mogu prati i ponovo koristiti. S obzirom na to da su usisivači jedni od glavnih saveznika u borbi protiv nečistoća u domu, važno je da usisivač ima HEPA filter da bi čišćenje bilo temeljno i efikasno. VOX modeli usisivača imaju perivi HEPA filter, te se uz pravilnu upotrebu mogu koristiti duži vremenski period.

Koliko je efikasan HEPA filter?

Modeli usisivača u prošlosti nisu imali filtere i proizvodili su suprotan efekat od onoga za šta su namenjeni. Zahvaljujući višegodišnjim istraživanjima i radu na razvijanju novih tehnologija, došlo je do rešenja koje poboljšava efikasnost usisivača. Postoji nekoliko vrsta HEPA filtera, a najefikasniji je HEPA 13: Specijalni filter visoke efikasnosti, koji pouzdano filtrira 99,95% svih čestica veličine preko 0,3 µm. Na taj način štiti od polena, gljivičnih spora, bakterija i grinja.

Postoje različite oznake ovih filtera jer se razlikuju prema efikasnosti, a kao najbolji se izdvaja filter HEPA 13.

Modeli VOX usisivača sa HEPA 13 filterom su 2401/2403, MONSOON 2408/ MONSOON 2405 – koji god da odaberete bićete sigurni da ste obezbedili čisto i zdravo okruženje za svoju porodicu!

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Usisivači TORNADO2401
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.590,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Usisivači TORNADO2403
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Usisivači MONSOON2408
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Usisivači MONSOON2405
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
13.890,00 RSD

Slični članci

05.
Aug.
Blog
Danas, više nego ikada, bitno je da svako od nas vodi računa i brine o životnoj sredini. Mašine za pranje veša su dugo zahtevale veliku ...