Vodič kroz nove energetske nalepnice

Vodič kroz nove energetske nalepnice
Vodič kroz nove energetske nalepnice

Zašto se promenila klasa?

Energetske oznake pojavile su se još devedesetih godina, kada je većina uređaja bila označena energetskom klasom E. Napretkom i ubrzanim razvojem tehnologije, na tržištu su se za kratko vreme pojavili proizvodi sa najvišom energetskom klasom A. Dalji razvoj doveo je do toga da proizvodi budu bolji od klase A, pa su oznake proširene znakom plus (A+, A++, A+++), kako bi se lakše razlikovali. Međutim, ovaj način označavanja za Evropsku Uniju nije više efikasan, jer tehnologija konstantno napreduje. Smatra se da ovakav prikaz, sa sve više pluseva otežava donošenje najbolje odluke krajnjem potrošaču i zbunjuje ga, jer su svi uređaji mahom prešli u “zelenu zonu” energetske efikasnosti. Cilj pomeranja skale je i da se proizvođači podstaknu da više ulažu u inovacije i da se na taj način doprinese proizvodnji energetski efikasnijih proizvoda.

 

 

Šta je promenjeno?

Na nivou Evropske Unije, doneta je odluka da se promeni energetska nalepnica i da na istoj raspon energetskih razreda bude od A (najviši razred) do G (najniži razred). Da bi proizvod pripadao novoj A klasi, sada mora ispunjavati mnogo više kriterijuma nego u slučaju zastarelog označavanja sa  A+, A++, A+++. Takve oznake sa plusevima više se ne koriste i nisu deo nove regulative. Novi način obračunavanja i obeležavanja uštede energije ostavlja prostor za tehnološke inovacije u budućnosti i njihovo rangiranje po kategorijama.

Kako izgleda promena?

Najveća promena dogodila se u samom izgledu energetske nalepnice, koje su istaknute na uređajima. Na svakom mestu gde se može naći informacija o kategoriji i energetskoj efikasnosti uređaja, istaknuti su novi parametri i način rangiranja. Ova promena se za sada odnosi na sledeće VOX kategorije: mašine za pranje veša, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižidere, zamrzivače i televizore. Kada je reč o određivanju nove energetske klase uređaja, ne postoji univerzalno pravilo konvertovanja stare u novu klasu. Takođe, česta je situacija da uređaji koji su imali energetsku klasu  A+++ stare regulative, da sada budu kategorizovani kao klasa D ili E nove regulative.

 

Gde vodi QR kod i čemu služi?

Dolaskom nove regulative obavezno je prisustvo QR koda na energetskoj nalepnici. Skeniranjem QR koda, potrošač dobija uvid u tehničke specifikacije o konkretnom uređaju u EU bazi podataka za energetsko označavanje (EPREL). Na taj način osigurava se da svaki uređaj bude u skladu sa propisanim novim standardom, kao i transparentnost najvažnijih informacija za korisnika što takođe olakšava i poređenje uređaja različitih proizvođača.

 

 

 

Ostavi komentar

Ostali komentari

Slični članci

27.
Oct.
Info
Ponosni smo što smo dugogodišnja podrška humanitarnoj emisiji “Radna akcija sa Tamarom”.
22.
Oct.
Info
NO Frost frižider i vertikalni zamrzivač u kombinaciji daju neverovatnih 670 litara ukupne zapremine za lakoću svakodnevne upotrebe.
22.
Oct.
Info
VOX Electronics, po mišljenju anketiranih potrošača na teritoriji Srbije i BiH, od svih brendova nudi najbolji odnos cene i kvaliteta u određen...