Najbolji izum industrijske revolucije - Kako su nastale veš mašine?

Najbolji izum industrijske revolucije - Kako su nastale veš mašine?
Najbolji izum industrijske revolucije - Kako su nastale veš mašine?

Potreba za pranjem tkanina se javila u još u davnim vremenima starih civilizacija, a koliko je bilo teško očistiti veš pre pojave automatskih veš mašina i posebnih deterdženata, jasno nam je kada bilo koju vrstu tkanine želimo da operemo na ruke. Čak i tada, na raspolaganju su nam deterdženti koji su posebno napravljeni baš za takve situacije - da lako skinu fleke i ujedno neguju naše ruke.

Pre pojave veš mašina, mnogo vremena bilo je posvećeno pranju veša, čak i po nekoliko dana iz više faza. Danas ovaj posao za nas ne predstavlja veliko opterećenje ili stres. Ubacimo veš u korpu, nakon nekog vremena ga prebacimo u bubanj mašine, sipamo deterdžent i pritisnemo dugme. Kada se proces pranja završi, možemo čak dobiti i zvučno obaveštenje da veš ne bi stajao predugo u vlažnom bubnju. Za to vreme mi obavljamo uobičajene dnevne aktivnosti, i pranje veša nas ne omete niti nam  oduzima mnogo vremena.

 

Kako se pralo pre mašine

Svaki čovečji poduhvat ka čišćenju garderobe podrazumevao je vodu kao glavni faktor u ovom procesu. Kada govorimo o starijoj, antičkoj istoriji, malo je sačuvanih podataka koji svedoče o ovom procesu. Interesantan podatak je da se prljava garderoba skupljala u veliki tvrdi džak, a potom se on vezivao za brod koji ga je vukao kroz vodu nekoliko sati. Jak prolazak vode kroz tkaninu, uklanjao je deo prljavštine, princip primenjivan i danas kada imamo savremene veš mašine. Kada to nije moguće, mokra garderoba se trljala o kamen ili neki drugi čvrsti predmet i trenjem bi se uklanjale fleke.

Tokom srednjeg veka, većina ljudi živela je u gusto zbijenim, prenaseljenim gradovima. Prelaskom iz sela u grad, čišćenje garderobe se takođe seli sa reka i jezera u podrume zgrada. Postojale su posebne prostorije namenjene za taj proces. Pralje, žene koje su radile kao domaćice, imale su velike drvene kade kao pomoćnike u poslu. U vrućoj vodi se određeno vreme mešala tkanina, a potom se prebacivala u posebnu kadu za udaranje. Udaranjem tkanine su otklanjale fleke. S obzirom na veliki fizički napor koji je zahtevao ovaj posao, uglavnom su ga obavljali siromašni slojevi društva. Sam proces pranja imao je naziv ,,veliko pranje” jer je trajao i do nekoliko dana za iste komade odeće, a obavljao se na nekoliko nedelja.

 

Industrijska revolucija i daska za pranje

Tokom druge polovine 18. veka, nagli društveni razvoj doveo je napretka u pomoći peračima veša. Popularna daska za pranje veša, koja se izvorno pripisuje Skandinavcima, na području Sjedinjenih Američkih Država dobija svoju novu, napredniju verziju. 

Kruti drveni okvir ove daske zamenjen je metalnim limom i gumom, i njena efikasnost je postala znatno veća. Ona je bila mala i prenosiva, što ju je vrlo brzo dovelo do statusa predmeta koji svaka kuća mora da ima. 

Istovremeni razvoj tvrdih sapuna, podigao je svest o značaju higijene i načinu na koji ona doprinosi zdravlju, ali je podstakao i ustaljenje redovnih ciklusa pranja u domaćinstvima. Postoje pisani dokazi da se tokom viktorijanskog perioda, veš prao ponedeljkom kako bi bilo dovoljno vremena da se osuši i ispravi do nedelje.

 

Savremena tehnologija - klik do čistog veša

Na današnjoj mašini za pranje veša možemo da zahvalimo brojnim tvorcima koji su pretežno nadograđivali prethodno istaknute patente. Prvi engleski patent veš mašine je objavljen 1691. godine. Prikaz rane mašine za veš je objavljen u britanskom The Gentleman's Magazine-u, dok se na području Nemačke istakao crtež Jakoba Kristijana Šefera iz 1767. Izum rotacionog bubnja, učinio je da pranje veša sve manje bude posao, a sve više posao “na klik”.

Malo po malo, prva mašina za pranje veša na električni pogon se pojavljuje 1908, a potom 1951. godine i prva automatska mašina.

Dugogodišnjim napretkom i usavršavanjem samih mašina, pa tako i tehnologija i olakšica, danas je pranje veša aktivnost koja nam ne troši vreme i energiju, dok sam uređaj posmatramo i kao dekorativni element koji će se najbolje uklopiti u naše kupatilo.

Od podešavanja željene temperature pranja pa do uštede vode i električne energije uz AquaLogic sistem, VOX asortiman mašina za pranje veša u sebi sadrži predstavnike najnovijih dostignuća u svetu pranja veša. Uz programe za delikatno pranje, više nećete imati potrebu za ručnim ribanjem, a 15-minutni brzi program će vam dodatno uštedeti vreme i pružiti brzo rešenje.

Niste sigurni koja veš mašina je savršena za vaše potrebe? Pročitajte naš vodič za kupovinu mašina za pranje veša.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

10.
Mar.
Blog
VOX Electronics je proglašen dobitnikom značajnog ICERTIAS Customers’ Friend – Superior Excellence priznanja.  
03.
Feb.
Blog
VOX asortiman mašina za pranje veša je bogatiji za jedinstveni SuperSlim model! Najplića mašina na tržištu jedinstvena je zahvalj...
20.
Jan.
Blog
Dos-R je inovativni sistem VOX mašina za pranje veša, specijalizovan za precizno automatsko doziranje tečnih deterdženata i omekšivača z...
15.
Sep.
Blog
Septembar ume da bude stresan period kako za đake koji se (ponovo) navikavaju na školske obaveze, tako i za roditelje kojima je ova muka počela znatno...
15.
Sep.
Blog
Neka septembar bude taj mesec! Mesec prvenstveno obeležen povratkom u školske klupe za sve nas simbolično je jedan novi početak. Više obaveza z...
12.
Sep.
Blog
Klima uređaje kupujemo najčešće sa jednom namenom: da hladi i/ili greje prostor, a malo ko je upoznat i sa posebnim funkcijama klima uređaja koje se o...
26.
Aug.
Blog
Najbolji pomoćnici u zdravoj ishrani su svakako, blenderi i sokovnici. S obzirom na to da mnogima nije jasna razlika između ova dva aparata, odlučili smo da ...
24.
Aug.
Blog
Vrlo često se dešava da iako tačno ispratimo uputstvo pripreme jela, testo kiflica iznutra ipak ostane živo, meso dobije ugljenu boju, a krompir ostan...